Romania si potentialul irigatiilor

Potential, potential si iar potential. Acesta este cuvantul cel mai des intalnit atunci cand oricare dintre sectoarele de activitate se imbina cu politica.

Dupa atati ani in care ne-au fost mangaiate auzurile cu MARELE POTENTIAL al Romaniei pe aproape orice plan, in ultimul timp se aude tot mai mult de imensul potential al sistemului de irigatii pe care l-ar putea dezvolta tara noastra. Nu este nicio noutate. Au fost facute studii inca de prin anii 50 cand Ceausescu a inceput construirea canalelor de irigatii. Cu putin interes din partea statului, s-ar fi putut mentine si adapta noilor necesitati sistemele deja existente, pentru a evita distrugerea totala a acestora.
In acest moment, in Romania putem vorbi de 400.000 ha de teren dotat cu sisteme de irigatii. Acest numar reprezinta doar 4% din suprafata arabila de care dispune tara noastra. Problema principala nu este doar acolo unde sistemele sunt complet uzate si scoase din folosinta, ci si acolo unde exista posibilitate de a fi utilizate. Majoritatea agricultorilor nu isi permit sa acopere costurile la care se ridica folosirea acestora.
De curand a fost facut public un studiu in care Romania era clasificata pe locul 19 in lume, ca potential al suprafetei agricole irigabile, in fata multor tari cu o intindere de doua sau chiar de 3 ori mai mare. Locul 1 la acest capitol este detinut de India (150 mil. Ha.), locul 2 de China (70 mil. ha.), iar apoi Brazilia cu 35 mil.ha.

Adaugati un nou comentariu
Adaugati un nou comentariu