Recoltarea Graului In Romania

Care sunt preturile de vanzare, cantitatile recoltate si zonele de desfacere pentru culturile din 2011?

Iata ca recoltarea cerealelor fainoase a inceput de aproximativ o saptamana, in sudul tarii, iar acum primim rezultate si de la cei din vest, centru si estul Romaniei.

 

Conform datelor primite, cantitatile recoltate variaza, preturile sunt in curs de stabilizare inca, iar pietele variaza in functie de calitatea graului.

 

Ca sa fim mai concreti o sa le luam pe rand:

 

Recolta in Sudul tarii:   - Aici s-a inceput cel mai devreme recoltarea, in urma cu mai bine de o saptamana, iar culturile au fost bune daca luam ca si reper media anilor trecuti, obtinandu-se o productie de aproximativ 4.200 kg/ha.

 

Cei care au reusit sa recolteze cel mai devreme, au reusit si sa vanda la cele mai bune preturi, astfel ca, la inceput un kilogram de grau se vindea pentru 1 leu, iar apoi, ajungandu-se la 0,60 lei/kg - cu vanzare direct de pe parcela.

 

Recolta in Vestul tarii:   - Ca si in celelalte parti, si aici au fost variatii destul de mari la cantitatile recoltate. Ca si productie medie, aici avem cantitati de 3.300 kg/ha, insa unii producatori au reusit performante care i-au uimit si pe ei. Aici ma refer la productii cuprinse intre 5.300 si 6.700 kg/ha.

Bineinteles ca aceste productii au fost obtinute cu ajutorul unui plan bine pus la punct si cu un tratament corect adaptat si respectat.

 

Recolta in Centrul tarii:   - In Ardeal se pare ca agricultorii sunt abia la inceputul campaniei de recoltare, fiind amanati din cauza ploilor care au persistat in ultima perioada. Predictiile agricultorilor sunt destul de optimiste, acestia asteptandu-se la recolte de aproximativ 4.000 kg/ha si la un pret de vanzare "corect" de cca 0,80 lei cu vanzare direct din lan, cu transportul inclus.

 

Recolta in Estul tarii:   - Ca si in centrul Romaniei, si agricultorii din Est au fost afectati de ultimele ploi cazute, fiind nevoiti sa amane secerisul graului cu inca cateva zile. Cu toate acestea, deja s-au facut unele analize ale graului, si ale viitoarei productii, asteptandu-se cantitati recoltate de aproximativ 4.500 kg/ha si un pret de vanzare de 0,70 lei. Trebuie sa precizam ca informatiile referitoare la cantitatile recoltate estimate au fost facute de agricultorii cu suprafete mari de teren si care dispun de tehnologie superioara in ceea ce priveste utilajele si tehnicile folosite.

 

Acestea sunt datele informative de care dispunem. Bineinteles ca fiecare dintre agricultori va avea o cultura direct proportionala cu calitatea muncii investite si conditiile meteo din zona respectiva, si nu trebuie sa se incadreze parametrilor precizati mai sus.

 

Un alt factor extrem de important a fost modalitatea de a lucra pamatul, care in unele cazuri a facut diferenta intre o cultura de 2.500 kg/ha sau peste 5.000 kg/ha. Cu detalii despre modalitatile de lucrare a pamantului vom reveni intr-un articol viitor.

 

Adaugati un nou comentariu
Adaugati un nou comentariu