La cine ajung subventiile pe suprafata?

Auditorii europeni se plang de irosirea subventiilor pentru agricultura in Europa Centrala si de Est

Principalul organism de audit al Uniunii Europene a criticat modul in care sunt alocate subventiile pentru agricultura in Europa Centrala si de Est, acuzand ca printre beneficiari se numara agentii de stat, aeroporturi si cluburi de vanatoare.


In raportul emis de acestia se detaliaza situatia din ultimele zece tari care au aderat la Uniunea Europeana in perioada 2004 – 2007 si care beneficiaza de sume importante pentru platile pe suprafata de teren agricol.


De exemplu in Ungaria si Romania s-au descoperit multe cazuri in care beneficiarii subventiilor pe suprafata au fost proprietarii terenurilor care nu practicau agricultura, multi dintre cei care intradevar lucrau pamanturile neputand beneficia de acest ajutor.


Alt exemplu face referire la statul maghiar care a beneficiat de aproximativ 4,25 milioane de euro pentru amenajarea unor pasuni destinate antrenamentului militar.


Concluziile trase din acest raport doresc sa sublinieze si faptul ca principalii incasatori ai acestor subventii sunt marile firme, 0,2% din beneficiari accesand 24% din totalul de fonduri.

Prin acest raport se sugereaza Comisiei Europene sa nu mai acorde aceste subventii solicitantilor care nu apartin acestui domeniu.

Adaugati un nou comentariu
Adaugati un nou comentariu