Este vremea secerisului!

Aceasta perioada este una foarte agitata pentru majoritatea agricultorilor romani, fiind momentul in care trag linia si isi calculeaza profitul...sau pierderile.

Cu toate ca anul agricol 2011-2012 a inceput cu mari ambitii dupa recoltele bune din 2011, toamna secetoasa si iarna geroasa au naruit sperantele celor care isi investise economiile si energia in pamanturi.

 

Majoritatea au fost nevoiti sa isi intoarca culturile de rapita si sa cultive in primavara alte plante in speranta ca isi vor recupera pierderile. Cei mai multi au ales culturile de porumb, acesta fiind si motivul pentru care anul acesta suprafetele cu aceasta planta au crescut cu aproximativ 100.000 ha fata de anul trecut.

 

In ceea ce priveste graul, cu toate ca asteptarile erau foarte pesimiste, se pare ca pe ultima suta de metri acesta a inceput sa prinda putere, iar acum multi agricultori nu doar ca se gandesc ca isi vor amortiza cheltuielile ci spera si la un profit.


Cantitatea de grau recoltat va fi cu aproximativ 15% mai mica ca si anul trecut, insa daca ne gandim ca in 2011 am avut cantitati record, si acest an va putea fi numit cel putin satisfacator, fiind estimate productii de 6,1 milioane de tone.


Ceea ce ii ingrijoreaza insa pe agricultori este pretul graului. Se pare ca din nou intermediarii sunt cei care vor profita de pe urma muncii agricultorilor care sunt nevoiti sa isi vanda marfa direct din camp, la preturi sub asteptari. Daca se spera la un pret de 0,80-0,90 lei/kg deocamdata se vehiculeaza preturi de 0,70 sau chiar mai mici.


Din moment ce agricultura este sectorul care contribuie cel mai mult la PIB-ul Romaniei, anul trecut aducand aproape 19 miliarde de euro, reprezentantii statului ar trebui sa isi indrepte mai mult atentia inspre imbunatatirea acestui domeniu, prin sustinerea proiectelor de agricultura si dezvoltare rurala care ar permite o mai buna dotare a fermelor cu tractoare si utilaje agricole performante care sa asigure o cultura profitabila.

 

Adaugati un nou comentariu
Adaugati un nou comentariu